De Svenska Månbas Alpha (Space 1999) sidorna på internet.

Nyheter.
Månbas Alpha nu utgiven på Blue Ray...

Här på Black sun .

Sidorna med Min samling uppdaterad med nytt pussel.


Vad är Black sun ?

Black sun Websidor är gjorda utan vinstintresse, utan någon ekonomisk sponsor förrutom mig själv, med syftet att hålla denna underbara science fiction serie levande, Black sun är fri från banners, reklam och andra kommersiella intressen. Här på Black sun hittar ni ljud, bilder, videoklipp, skärmsläckare och länkar till andra Månbas Alpha sidor på Internet. Black sun handlar i huvudsak om första produktionsåret (sässong 1. Sässong 2 har aldrig visats i Sverige). Jag kommer INTE att skicka något av det material eller delar av material som publicerats här till någon på begäran, tack för er förståelse. Jag hoppas att ni skall kunna njuta av materialet här och nu. Sidorna updateras så snart jag har nytt material, tid och resurser - so stay tuned... ;-)

Månbas Alpha


är en Brittisk samproducerad science fiction tv-serie i 48 avsnitt producerad av Gerry Anderson och Sylvia Anderson. Serien filmades under två år (sässong 1 och sässong 2) i mitten av 1970-talet. När serien producerades hade den den högsta budgeten/avsnitt, vilket gjorde att effekterna, designen av Månbasen och karaktärerna var av mycket hög kvalité. Brian Johnson SFX designer,director för serien låg i spetsen för vad Science Fiction var på 70-talet. Förrutom Månbas Alpha kan nämnas att Brian Johnson även arbetat med filmen 2001 ett rymdäventyr.

Hur det börjar.


Året är 1999. Mänskligheten har gjort stora framsteg inom teknik, rymdforskning och atomkraft men har problem med atomavfalet. En månbas byggs för forskning, experiment och atomavfallshantering, basen blev klar och fullt operativ under 1997, den kallades för Alpha. Problem dyker snabbt upp, personal dör av en mystisk sjukdom vilket i sin tur äventyrar hela Alphas, rymdforskning och uppskjutandet av en rymdsond till en nyupptäkt planet kallad Meta. John Koenig (Martin Landau) får i uppdrag av rymdstyrelsen att "klargöra saker och ting" och skickas upp till månbasen för att avlösa den andra kommendören Gorski. Med hjälp av Dr. Helena Russel (Barbara Bain) och prof. Viktor Bergman (Barry Morse) lyckas Koenig ta reda på vad som orsakar sjukdomsfallen men - för sent ! - Okontrollerbar magnetisk energi gör att en enorm atomexplosion vid avfalls område 2 kastar månen med Månbas Alpha och dess personal ur jordens bana, till en okontrollerad resa i världsrymden där äventyr, nya värdar, upptäkter, rymdvarelser och överlevnadsproblem väntar...


Är Månbas Alpha unik ?


Månbas Alpha är en av de få science fiction serier där man kan ana en form av PC (ser ut som en Commodore VIC 20) långt före PCns intåg i hemmen. Serien har också en form av mobil kommunikations enhet och nyckel kallad comlink. Med den kan personalen få tillträde till olika delar av Månbasen samt kommunicera med annan personal inne och utanför månbasen, precis som en mobiltelefon med bild ifall man vill (kanske nått för Ericsson, Nokia eller Siemens att tillverka). Karraktärerna i serien är också väldigt olik de flesta klassiska SF filmer/serier - de är inga superhjältar. De visar rädsla, svagheter och är precis så sårbara som vilken person som helst. Detta är bara en del av de detaljer som gör att jag tycker att Månbas Alpha är unik som SF serie. Det enda jag fortfarande saknar är en nyproducerad film baserad på TV serien såsom Mission impossible, Star Trek och Lost in Space med hela köret av datoranimerade speciella effekter (något för Gerry Anderson att tänka på kanske).
Ett speciellt tack till Robert Ruiz och hans arbete med den fantastiska sidan Space 1999 cybrary (numera stängd). Trots alla problem höll han Månas Alpha levande för alla oss FANS "där ute" under många år.

Lycka till Robert...