Här är en bild på mig. Anders Kettisen
Anders Kettisen hemmansägare. (*1932-02-19 - - +2002-06-15)
F.d. sjukvårdsdirektör i 30 år vid Västerås, Österlens, Malmös, Göteborgs och Karlstads Sjukvårdsdistrikt. Numera f.d. pensionär och hemmansägare vid Kettis Ullmasgården i Månsta by Älvdalen - Dalarna. Akademiska studier i samhällsvetenskap, ekonomi och management i Sverige och USA

Ullmasgården - Beskrivning och historia

Ullmasgården är en avstyckning av den gamla fädernegården Kettis som har anor från 1680-talet och är belägen i Månsta by, Älvdalen - Dalarna. Ullmas uppfördes 1885 på fädenesgården Kettis men flyttades till dess nuvarande läge år 1886 - 87. Man plockade således ner hela gården stock för stock, märkte och flyttade dessa stockar, tegel och brädor med häst och vagn för att sedan uppföra de två byggnaderna på dess nuvarande läge, vilket måste enses som en otrolig prestation på den tiden.

Ullmas är en typisk 1800-tals dalagård med stocktimmer av kärnvirke på stengrund. Ullmas beboddes 1887 vid uppförandet av min farfar och farmor, "Anders Kettisen" och "Travar Margit Beronius" från Åsen respektive Näsets byar. Ullmas användes som en "Utgård" vilket menas med att gården var en del av Kettisgården, men att den var belägen på annan plats. Ullmas beboddes året runt *och görs fortfarande av mig (*läs fram till hösten/vintern 2001/PK). Här finns ett två vånings boningshus samt en 30 meter lång ekonomibyggnad vilket var ovanligt för denna tiden. I ekonomibyggnaden fanns fjås, stall och lada där även pigkammaren ingick.

Ullmas kom i min ägo 1988 då byggnaden fortfarande var i brukbart skick. Jag har sedan dess renoverat byggnaderna både ut och innvändigt samt gjort vissa tillbyggnader till det skick som finns idag. Ni är välkomna att ta en rundvandring på Ullmasgården genom att klicka på knapparna till höger och vänster.

Fastighet.

Byggnadssätt: Fasad: Timmer. Fönster: 2-glas. Utv. plåtarbete: Lackerad plåt. Tak: Tegel. Stomme: Trä. Grundmur: Natursten. Grundläggning: Torpargrund.
Uppvärmning: Elvärme, öppen spis med insats.
Ventilation: Självdrag.
Vatten/Avlopp: Kommunalt vatten året runt. Kommunalt avlopp.
Övrig byggnad: Altan samt farstukvist.
Övriga byggnader: Uthuslänga ca. 160 kvm i delvis timmer där del av byggnaden är inredd med storstuga och sovrum. El indraget i byggnaden.

Interiör.

Rumsbeskrivning:
PLANLÖSNING: Storstuga med murad öppen spis med insats, rustikt inredd med träpanel på väggar, gammalt fint trätak och golv. Kök med bl.a. gammal vedspis. Dusch/toalett/tvätt. Rymlig farstukvist samt altan med fantastisk utsikt.

ÖVRE PLAN: 1 sovrum samt ännu oinredd vind.

KÄLLARE: Matkällare under huset.

Ekonomi.

Bef. pantbrev: 245 000 sek
Pris: SÅLD !.
Tax.värde: 172 000 sek ( år2001) varav 97 000 sek byggnad.


SAMMANFATTNING:


Beteckning: Älvdalen Månsta 28:2
Adress: Månsta (5 km utanför Älvdalen).
Tomt: 1730 kvm, friköpt, Gårdstomt.
Byggnadsår: 1840, renoverad 88 - 91.
Boarea: 100 kvm (taxeringsinformation).
Antal rum:2 st, varav 1 sovrum i huvudbyggnaden, samt 2 st varav 1 sovrum i ekonomibyggnaden.
Kök - Spis, vedspis samt kyl.
Badrum/WC - Dusch (duschkabin), WC och tvättställ. Tvättmaskin och torktumlare.

This pages was made by Pär "Pelle" Kettisen